header

hoge_der_a_500

Initiatiefnemers. Op 14 mei 1985 stelden 7 mensen (Margriet van Rens, Gerard Eikeleboom, Marijke Wallage-Drees, Ger Euwals, Hans Imelman, Warmolt Brouwer, Sabina Muller) de statuten van buurtvereniging Het A-Kwartier vast.

Aanleiding. De hele winter van 1984 op 1985 hadden buurtbewoners onder voorlopig voorzitterschap van Marijke Wallage-Drees vergaderd over de problemen (straatprostitutie) en de mogelijkheden (meer woningen, sociale samenhang) van de buurt, Binnenstad West. Omdat er overal een binnenstad west is, zocht men een passendere naam. Op voorstel van Ger Euwals werd overgenomen: Het A-Kwartier, en wel een kwart van de binnenstad aan weerszijde van de A.

Acties. Eind mei werd een folder "Aan alle bewoners van de buurt Het A-Kwartier" verspreid die opriep om 19 juni naar Het Tehuis te komen voor de eerste grote vergadering. Deze folder viel blijkbaar in de smaak want ruim 100 mensen kwamen opdagen. Zij kregen het hoe en waarom van Het A-Kwartier te horen, het eerste actieprogramma (o.a. woningherstel, bomen en banken; bestrijding van de overlast van de straatprostitutie; gezelligheidsactiviteiten als buurt-28e, Sinterklaas, buurtborrels). Het verhaal met dia's over de buurt van Warmolt Brouwer was een voltreffer.

Direct al meldden zich ongeveer 70 mensen als lid aan. De vereniging ging hard van start met vier commissies, o.a. buurtkrant en sociale activiteiten. Weldra groeide zij uit tot 150 leden en nu twintig jaar later, kent zij ruim 200 leden.

De verenigiing kreeg statuten en werd - met enige vertraging - erkend door de gemeente Groningen.