header

Columns

Geen bijen, geen voedsel.

Wij zijn in transitie van Stad naar Ommeland. Van de publieke ruimte in de stad, naar het ruimtelijk aangezicht van het platteland. De architect werkt aan tekeningen van het huis, zodat we met de gemeente in “de slag” kunnen over wat mogelijk is en wat niet. Discussies over de woonbestemming en het deel dat een agrarische bestemming heeft. Wat mag waar en wat mag waar niet?

We werken al vele uren aan het ordenen van het landschap rond het huis. De wilgen zijn inmiddels geknot, bomen zijn onderhouden, een brede haag is aangeplant en onder de bomen proberen we tot een iets wat meer geordende situatie te komen. Vogels vliegen af en aan en tussen al die vogels lopen ook twee ooievaars trots in de rondte.

Het is in alle aspecten een transitie voor ons als Stadjers. In het Ommeland wordt de vraag of we al dan niet groene vingers hebben niet gesteld, maar verondersteld. Zo af en toe staat er zo maar een bezoeker op het erf. Dan ben je in gesprek over de vraag of er te veel – jawel – reeën zijn, hoe het staat met de vossen, dat de dassen oprukken en natuurlijk of de wolf de A7 al over is. 

Lees meer...

Complimenten

In onze conversatie zijn we onbewust voortdurend bezig te belonen en te bestraffen. Iemand zegt iets wat ons niet bevalt en we fronsen de wenkbrauwen een beetje, iemand geeft ons een compliment en we glimlachen. Dat soort dingen. Die reacties zijn meestal nogal onbewust. Gewoonte is hierbij een belangrijke factor. Als je er van huis uit aan gewend bent dat gesprekken op een wat norse toon verlopen, dan vind je iemand die vriendelijk is algauw overdreven. Als je geleerd hebt dat het onbeleefd is om iemand tegen te spreken dan bedenk je je wel twee keer voordat je zegt dat je het er niet mee eens bent.

Dat soort dingen is afhankelijk van de cultuur. Chinezen zullen liever doodvallen dan je tegenspreken, terwijl tegenspreken voor Nederlanders een teken is van een onafhankelijke geest. De Groningse cultuur zal ook invloed hebben op de wijze waarop Groningers op complimenten reageren.

Die Groningse reactie is in het algemeen ongemakkelijk. Men is er niet aan gewend en houdt het daarom maar liever kort. Stelt u zich voor dat u van een gastvrouw een stukje eigengebakken taart krijgt. Als je dan zegt: “Lekker, bedankt,” dan is dat in Groningse oren eigenlijk al te veel. “Bedankt,” was beter geweest. Maar op zijn Brabants of zijn Zeeuws zegt U: “Ma ma ma maaa, wat heb je een heerlijke taart gemaakt en wat ziet ie er prachtig uit!” Bij zo’n reactie zijn vele Groningers ervan overtuigd dat ze op een of andere manier voor de gek gehouden worden. ‘Hij heeft hem nog niet eens geproefd,’ denkt men dan. En ‘hij wil zeker wat van me,’ is in zo’n geval nog maar een kleine stap. 

Lees meer...

Sitzpinkler

WhatsApp_Image_2023-02-11_at_10.33.52.jpegBijna zestien was ik. Op het christelijk lyceum in Dokkum raakte ik verslaafd. Aan de boeken van Wolkers, Cremer, Reve. Die schreven over alles wat Calvijn, God (Dokkum was nog Allah-vrij) en rector Heukels  afkeurden. Over brute seks in Amsterdamse urinoirs bijvoorbeeld, fantaseer ik. Toen al nam ik me voor er ooit eens wat over te schrijven. Over urinoirs dus. 

In Amsterdam heten ze plaskrullen, secreetzuilen en urinebakken. Langs Groningens A zijn twee urinoirs of openbare toiletten, op minder dan driehonderd meter van elkaar verwijderd. Dat maakt dat deze wijk de hoogste urinoirdichtheid van Stad heeft. Urinoirs en openbare toiletten zijn noodzakelijke voorzieningen. Een wildplasheterdaadje komt al gauw op € 140,-.

De oudste, een urinoir uit 1925, staat aan Hoge der A, tegenover huisnummer 31. Destijds ontworpen door gemeentearchitect Siebe Jan Bouma. We zien een bakstenen bouwwerkje zonder dak. Liefhebbers van de Nieuwe Zakelijkheid likken hun vingers erbij af. Hier en daar een scheur in de muur. Een smalle entree. De twee RVS-pisplaatsen, het zijn staanplaatsen, zijn ruim. Voor Sitzpinkler, mannen plassen tegenwoordig liever zittend dan staand, dus ongeschikt.

Lees meer...

Klein gebaar

WhatsApp_Image_2023-01-24_at_13.37.42.jpegIn de trend van “beschrijven wat je ziet”: een interessante poster die ik tegenkwam in het bushok van Feerwerd zo langs dat Oldehoofsche kanaal of all places. Dit zette me aan het denken op weg terug naar Stad, welk idee krijg je bij het zien hiervan en wat is de achterliggende gedachte van deze fastfood keten? Pas later zag ik dat er ook nog een getal op staat, maar dat kan de beste overkomen.

Nader onderzoek leverde op dat de keten kleine (subjectief) prijzen blijft hanteren en daarmee een glimlach op ieders gezicht kan bereiken. Prima, zelf dacht ik bij het zien van het gezicht dat een klein gebaar vaak een wereld van verschil kan zijn.

Lees meer...

Lummelen met een EV

Screenshot_2023-01-15_at_21.28.51.pngEn route op de A6 ga ik, uw autoloze buurtgenoot, voor het eerst een Fastned laadstation uitproberen met een geleende bolide. Het is regenachtig donker en de accu met 300 km actieradius lijkt iets sneller terug te lopen. De stoelmassage laat ik even voor wat ie is. De keuze valt op een laadstation bij Emmeloord. Er is wat gezonde spanning. De jongen van het bedrijf die de EV aan me meegaf tankte net als ik nog niet eerder stroom langs de snelweg. Het zou een kwestie zijn van het gele snoer uit de kofferbak pakken en aankoppelen, net als bij de binnenstedelijke laadpalen. 

Lees meer...

Activiteiten

Doe mee met:

15.09.2023: Workshop pandenonderzoek

02.10.2023: Buurtschoonmaak

13.10.2023: Workshop pandenonderzoek

06.11.2023: Buurtschoonmaak

Heb je meegedaan met:

11.07.2023: Buurtborrel herinrichting A-kwartier

25.06.2023: Lustrumfeest 2023

25.05.2023: Thema avond: Duurzaamheid

22.04.2023: Het A-kwartier doet!

04.02.2023: Monument en Archeologie

08.01.2023: Nieuwjaarsborrel

17.12.2022: Feeërieke vaartocht

27.11.2022: Gewelvenwandeling A-kerk

25.09.2022: Uitreiking van het Gouden Schepje

05.09.2022: Schoonmaakdag

16.07.2022: Vogelwandeling door A-kwartier

26.06.2022: Op fietse met Henk

07.05.2022: Schilderen met de Klassieke Academie

10.04.2022: Lentekriebels opschoonactie

27.02.2022: Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt Museum aan de A